Eerst een woord vooraf: het onderstaande artikel over detoxen is op geen enkele wijze wetenschappelijk onderbouwd. Of ├╝berhaupt een opsomming van feitelijke juistheden. Het is slechts mijn persoonlijke ervaring met sapkuren. Niets meer en niets minder. Dus als je op zoek bent naar facts and figures dan zit je verkeerd. Maar… als je benieuwd bent waarom ik zo nu en dan graag detox; blijf lezen. En wedden dat jij straks ook wil?

Waarom ik graag detox:

Energie

Nadat ik heb gedetoxed voel ik me altijd topfit. Of ik nou een dag aan de sap ga of dat ik een kuur van drie dagen doe; it works for me. Het lijkt wel of ik daarna meer energie heb. Overigens is dit tijdens de kuur niet altijd zo. De ene keer ga ik er fluitend doorheen, maar de andere keer heb ik honger en ben ik lusteloos. Ik kan me voorstellen dat dit van een heleboel factoren afhankelijk is, zoals je activiteiten gedurende de dag, je fitheid bij aanvang van de kuur en je algehele state of mind.

Tijd

Een detox scheelt z├│veel tijd. Geen boodschappen doen, niet koken, niet afwassen, niet hoeven nadenken over wat je moet eten. Alleen dat zijn al redenen genoeg om een sapdag in te lassen. Of twee. Of drie.

Het is lekker

Super subjectief natuurlijk, maar ik vind niets lekkerder dan een vers gemaakt sapje. Nou ja, patat met mayo scoort natuurlijk ook hoog, maar serieus; ik geniet echt van een detox. Nu heb ik het geluk dat er bij mij in de buurt een waanzinnig goede sapbar zit –Juice Monkey– die echt de allerlekkerste combi’s maakt. Dus mocht je in de buurt zijn; sla deze vooral niet over.

Dun

Zo voel ik me althans na een kuurtje. Echt afvallen doe ik er niet van, hoewel het soms wel als mindset kan werken om weer even wat gezonder te gaan eten.

Me-time

Als ik mezelf echt even wil verwennen, dan boek ik een detoxweekend. Drie dagen zonder man en kinderen, soms alleen, soms met een vriendin. Nu hoor ik je denken “Je gaat een weekend weg, waarom dan detoxen? Waarom niet gewoon naar Ibiza met heel veel wijn en eten?” Dat laatste is ook zeker een goede optie, maar na een detoxweekend kan ik er weer weken tegenaan. Ik heb nu een aantal keer geboekt bij Lighthouse Works, die tijdens de detoxweekenden ook fijne extra’s als yoga en verschillende massages aanbieden. Na zo’n weekend heb ik niet alleen bakken met energie, maar ben ik ook mentaal opgeladen.