Slaap!

Dat een goede nachtrust noodzakelijk is, dat weten we wel. Maar hoeveel uur heb je nou echt nodig? En is een alcoholisch slaapmutsje wel of niet de hack voor een goede nacht? Lees hier alle need to knows voor een uitgerust gevoel.

Hoeveel uur?
Onderzoek heeft uitgewezen dat iemand tussen de 18 en 60 jaar minimaal zeven uur nodig heeft voor een optimale gezondheid. Het gemiddelde ligt tussen de zeven en negen uur. Slechts 1% van de mensen kan met minder dan zeven uur slaap toe.

Onvoldoende slaap
Slapen krijgt steeds minder prioriteit doordat er zoveel afleiding is. Vooral schermtijd wint het vaak van slaaptijd. Zonde, want voldoende slaap is de ultieme me-time. Maar waartoe kan te weinig slaap leiden?

  • Een verminderd concentratievermogen;
  • Gevoelens van angst, negativiteit of boosheid;
  • Gezondheidsklachten zoals diabetes, obesitas en hartklachten;
  • Verhoogde eetlust
  • Huidproblemen, zoals rimpels, onzuiverheden en roodheid.

De don’ts
Drink liever geen alcohol meer als je een goede nachtrust wil. Je valt er snel van in slaap, maar het verstoort de tweede fase van je slaap. Hierdoor slaap je minder diep. Ook koffie kan je uit je slaap houden, caffeïne werkt nog zes uur door. Dus drink na 16.00 geen koffie meer

What to do
Wat kan je doen voor een goede en lange nachtrust? Allereerst; doe je telefoon en laptop een uur voordat je gaat slapen aan de kant. Het blauwe licht van je scherm verstoort je melatonineaanmaak. Je brein ervaart het kunstlicht als daglicht en houdt je wakker. Neem liever een warm bad, lees een boek, mediteer of luister een relaxed muziekje. Maak tot slot de slaapkamer goed donker en pak die acht uur slaap.

Slaap is een mindset. Maak het weer eens prioriteit, want het levert je zoveel op!