Rondreizen met jonge kinderen; voor de een een piece of cake, voor de ander best spannend. Er zijn natuurlijk allerlei gradaties in avontuurlijkheid en met een beetje voorbereiding is het met kids prima te doen. In de zomer van 2018 maakten wij een rondreis door een aantal oostelijke kuststaten van Canada en Amerika en het was geweldig. Waarom? Omdat we een mooie balans hadden tussen natuur, stad en strand. Tussen rust en avontuur. En tussen ‘leuk voor de kids’ en ‘leuk voor de ouders’.

Het programma van de rondreis

Dag 1 t/m 4 – Montreal, Canada

Hotel: W Montreal

Montreal is een fijne stad, zowel voor volwassenen als voor kids. Deze Europees aandoende stad heeft een super relaxte vibe en is heel overzichtelijk. Met al het leuks wat er te doen is, zou je zo een hele week kunnen vullen. Een beetje toeristisch, maar zeker de moeite waard is de haven: Old Port. Deze langgerekte strook aan het water is een verzamelplaats van een heleboel fun voor jong en oud. Zo is er het Science Museum, een Imax Theater waar we een prachtige film zagen over onze onderwaterwereld en staat er een enorm reuzenrad. Ook is er een metershoog piratenschip, waarop kinderen kunnen klimmen.

De food markt op de pier is een must go. Foodtrucks en kraampjes verkopen lobster ravioli, pulled pork van de barbecue, organic frietjes en nog veel meer lekkers. Op de achtergrond speelt een band live muziek. Alle ingrediënten om hier je hele avond door te brengen.

Een andere geweldige eetplek is Atwater Market. Deze overdekte markthal bevindt zich net buiten het centrum en is een walhalla voor foodies. Hier vind je wat meer foodshops dan eettentjes (hoewel die er zeker ook zijn) en koop je de meest bijzondere en exclusieve producten. Vlakbij Atwater Market kan je fietsen huren bij Allo Byciclette voor een fietstochtje langs het kanaal terug richting het centrum.

Buiten de stad ligt het planetarium met daarnaast de botanische tuinen. En vooral dat laatste is wat mij betreft een van de hoogtepunten van Montreal. De enorme tuinen zijn een oase van rust tijdens een verblijf in de stad. Je loopt van de mooiste rozentuinen, via een Japans landschap (inclusief Japans theehuis) naar het bos met natuurlijke speeltuin. Overal staan bankjes om te genieten van de geluiden en geuren. Hier kan je zo een hele dag doorbrengen.

 

 

Dag 4 t/m 8 – Vermont, USA

Hotel: Moose Meadow Lodge and Treehouse
Reistijd van Montreal: 3 uur

Vermont stond al een poos op onze wish list vanwege het idyllische beeld ervan. Witte houten huizen met veranda’s, wapperende Amerikaanse vlaggen en glooiende heuvels. In het echt overtrof het deze verwachting ruimschoots. Vermont is rust, vriendelijkheid en ruimdenkendheid. Verwacht geen groot aanbod van entertainment, Vermont is grotendeels zélf het entertainment.

Nu is er natuurlijk wel het een en ander te doen. In Waterbury staat de Ben & Jerry’s fabriek. Leuk om te zien, maar rij er vooral niet voor om. Wat wel het omrijden waard is, is het stadje Burlington. De ligging aan Lake Champlain (dat zo groot is dat het wel een zee lijkt) geeft dit universiteitsstadje een super relaxte vibe. Het centrum heeft gezellige winkeltjes en aan het water zitten tientallen restaurantjes en bars. Ook is het mogelijk om verschillende watersporten te doen en een dag op het strand door te brengen.

Ook Woodstock is het bezoeken waard. Inderdaad, hét Woodstock. De hippies zijn er inmiddels uit, maar het stadje is heel charmant en barst van de leuke winkeltjes en koffiebarretjes.

Het absolute hoogtepunt van Vermont was ons verblijf in de boomhut van de Moose Meadow Lodge and Treehouse. Een unieke ervaring op een van de mooiste plekjes ter wereld. Waarom? Dat lees je hier.

Dag 8 t/m 12 – Boston, USA

Hotel: XV Beacon
Reistijd vanaf Vermont: 4 uur

Na een aantal dagen natuur, is een een verblijf in een stad altijd leuk. En zeker een stad als Boston, hoewel de temperatuur in de zomer flink kan oplopen. Toen wij er waren, was het bloedheet en moesten we zoeken naar wat er mogelijk was in de hitte. Gelukkig bleek dat aanbod meer dan voldoende. Boston Common is een prachtig park hartje Boston en heeft een grote speelvijver, inclusief enorme fontein die verkoeling biedt op hete dagen. Op z’n Amerikaans houdt een life guard de little ones in de gaten en fluit zodra ze rennen of springen. De lokale kinderen bleken duidelijk aan deze regels gewend, maar ik denk dat er voor onze kinderen zo’n vijfentwintig keer gefloten is. So be prepared.

Een ander verkoelend en indrukwekkend uitje is een whaling tour. Vanaf de haven vaar je met een supersnelle boot ongeveer anderhalf uur de Atlantische Oceaan op en dan begint het speuren. Op het moment dat de eerste walvis in de buurt van de boot opduikt, lijkt de voltallige boot stil te vallen om vervolgens uit te barsten in een ontladend gejoel en geklap. Wat een nietig gevoel om deze majestueuze dieren in het wild te zien. Zowel onze kinderen als wij zelf waren diep onder de indruk.

Dag 12 t/m 17 – Martha’s Vineyard, USA

Hotel: Summercamp, Oak Bluffs
Reistijd vanaf Boston: 4 uur

Nog een hoogtepunt tijdens onze rondreis was het verblijf op Martha’s Vineyard. Dit eiland -bekend door de film Jaws- ligt voor de kust van Cape Cod en is alleen bereikbaar per ferry. De ferry die wij namen, kwam aan in Oak Bluffs, een ietwat toeristisch oord met een hoog gehalte diner’s en pizzeria’s. Maar ook een stadje met de zogenaamde Gingerbread Cottages; lieflijke huisjes in alle denkbare pasteltinten, gebouwd voor een Methodistenkamp halverwege de 19e eeuw. Nu is het een van de meest fotogenieke plaatsen van heel Amerika.

Het hotel waar we verbleven -Summercamp- ligt aan de rand van het gebied met de Gingerbread Cottages en integreert door het frisse kleurgebruik volledig in de omgeving. Sowieso blijf je in Summercamp foto’s maken, vanwege alle super originele details en coole faciliteiten die het hotel biedt.

Martha’s Vineyard is groot, dus het loont om een auto mee te nemen of te huren. Wij huurden een open Jeep en tourden naar alle kanten van het eiland. De westpunt is het oorspronkelijk gebied van de Wampanoags; native Americans die leefden van de walvisvangst. De nazaten van deze stam vertellen vol liefde over hun voorvaderen en de tradities van hun stam.

Op de oostelijke punt vind je Chappaquiddick Island en Edgartown. En geloof me; in Edgartown wil je direct wonen. Statige houten huizen met perfect gemaaide gazons, cozy boekwinkeltjes en lunchtentjes met gezonde sapjes en salades. Edgartown is provinciechique en een heerlijke plek om te verblijven. Het is dat Summercamp zo’n leuk hotel is, maar anders zou ik zeker in dit dorp een hotel zoeken.
Overigens is het vanuit Oak Bluffs een heerlijke rit om met de fiets te doen. In ongeveer een uur fiets je langs de smalle zandstranden van de oostkust van het ene dorp naar het andere. Een uitje op zich.

Martha’s Vineyard is wat mij betreft de meest perfecte plek voor het ultieme zomervakantiegevoel in de V.S. De combi van de lange zandstranden, schitterende natuur in het binnenland en de prachtige dorpjes maken dit een van de mooiste plekken ooit.

Dag 17 t/m 20 – The Hampton’s, USA

Hotel: Montauk Gurney’s
Reistijd vanaf Martha’s Vineyard: zes uur, inclusief ferry’s

De Hampton’s; wie heeft er geen beeld bij? De plek van de rich en famous, luxe shops en verwende Amerikaanse tieners die in designer outfit hun Spring Break doorbrengen in het huis van hun beroemde ouders. Dat beeld klopt aardig. De Hampton’s zijn posh. Het Porschegehalte is er hoog en de hoeveelheid siliconenborsten ook. Maar het is niet alleen maar plastic fantastic. Er zijn ook de prachtige landgoederen met de zo typerende houten hekken, het wonderschone landschap en de kustlijn met de welbekende vuurtorens.

Het Gurney’s Hotel waar we verbleven ligt op het meest oostelijke puntje van Long Island. Een surfoord en iets anders qua sfeer dan de rest van het eiland. Wat meer laid back. Net daarboven ligt Shelter Island waarnaar je met een pontje wordt overgezet. Een oase van rust en onvoorstelbaar mooi.
De Hampton’s boden ons zon (en een beetje regen), zee en strand. Een paar dagen in de relaxmodus en een aanloopje naar New York, waar relaxen natuurlijk geen optie was.

 

Dag 20 t/m 23 – New York, USA

Hotel: The Mark
Reistijd vanaf de Hampton’s: twee uur

Tsja, New York… Waar begin je met vertellen en vooral; wanneer stop je. Wat mij betreft de meest veelzijdige stad op aarde, waar je constant het gevoel hebt iets te missen, omdat er zoveel leuks te doen is.
Onze uitvalsbasis was The Mark, waar ik ook heel lang over kan uitweiden. Dat doe ik ook, maar niet in dit artikel. Alles over hotel The Mark lees je hier.

Voordat we naar New York gingen hebben we gezocht naar een goede combi van activiteiten voor kinderen en volwassenen, jongens en meisjes. Dochterlief en ik zouden ons prima vermaken met drie dagen shoppen, maar daar dacht de andere helft van ons gezin toch anders over. Dus werd het een mix van shoppen, musea, park, show en eten.

De kidstour in het Moma is een mooi voorbeeld van ‘leuk voor alle vier’. Onder begeleiding van een gids bekijk je een aantal geselecteerde kunstwerken waar vragen over gesteld worden en waar de kinderen opdrachten bij mogen maken. Een tekening, een spelletje of iets interactiefs. Het blijft telkens weer verrassend hoe goed kinderen in staat zijn om kunst te snappen of interpreteren.

Van hetzelfde kaliber is een bezoek aan een Broadwayshow, in ons geval The Lion King. Hoewel ik geen musicalfan ben, is de Lion King wel echt heel bijzonder. Je kent de liedjes en de creativiteit waarmee de dieren worden uitgebeeld is knap.

Totaal over the top, maar hilarisch is een etentje bij sushirestaurant Ninja New York (waar ze overigens ook gewoon Mac ’n Cheese serveren). Met een kleine ninjafan in ons midden was de keuze snel gemaakt om hier heen te gaan. Ik zal niet teveel verklappen over de beleving die je opdoet als je daar eet, maar hou rekening met flink wat sensatie, glow in the dark en ninjakreten. Als je gaat, ga dan ook all the way en neem voor de kinderen het menu met werpsterren, zwaarden en hoofdbanden. Je moet maar zo denken; je krijgt er een heleboel liefde voor terug.

Om even bij te komen van de hoeveelheid aan prikkels is Central Park altijd fijn. Laat de kinderen even uitrazen in de speeltuin of geef ze een bestuurbaar bootje, terwijl je zelf een kop koffie drinkt in de schaduw van de bomen. Ga luisteren naar de verhalenverteller bij het beeld van Grimm en wandel door de dierentuin. Of plof neer op een kleedje mee, sluit je ogen en geniet na van de fantastische reis die je de afgelopen weken hebt gemaakt…

 

TIPS & TRICKS

Een paar kleine tips die je helpen deze reis zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Het is erg duur om in Canada een auto te huren en die in te leveren in Amerika. Wij lieten ons daarom door een taxi de grens over zetten naar Burlington en huurden vanaf daar een auto tot aan New York.
  • Zorg dat je alle visa gekocht en in orde hebt als je van Canada naar Amerika gaat. De aanschaf van een elektronisch visum (ESTA) is niet verplicht, maar wel aan te raden. Dit scheelt een heleboel tijd bij de super strenge grensovergang.
  • Als je je auto mee wil nemen naar Martha’s Vineyard; reserveer de ferry lang van te voren. Als passagier kom je makkelijk mee, maar voor auto’s zijn beperkte plekken.
  • Je kan de route naar de Hampton’s verkorten door een ferry te nemen, maar ook dan is het raadzaam om deze vroeg te reserveren.
  • Eet kreeft, heel veel en heel vaak. Het is nergens zo lekker en goedkoop als in de Amerikaanse kustplaatsen!